Boost je creatief denken met deze tips

We leven in een zeer competitieve wereld. Creatief denken is een vereiste. Zowel de zakelijke als de organisatorische gebieden hebben creativiteit nodig. Creatief denken is niet enkel voor de artiesten. Iedereen kan het. Maar als je even in de ‘creatieve block’ zit, dan halen wij jou eruit met deze tips.

Creatief denken

Inspirerende rituelen

De beste manier om jezelf te inspireren is door elke dag een paar rituelen te volgen. Als je op regelmatige basis steeds dezelfde routine doet, zal dit positief werken op jou hersenen. Bijvoorbeeld: Jouw ritueel is misschien ’s morgens de krant lezen, naar muziek luisteren of mediteren voor een paar minuten. Het kan allemaal, als het maar bij jou past.

Creëer elke dag iets nieuws

Probeer elke dag iets te maken, al is het maar voor 5 tot 10 minuutjes. Kleine artikeltjes schrijven of dingen visueel maken. Het kan je altijd ideeën geven. En sommige ideeën inspireren jou misschien voor nog meer ideeën.

Denk niet aan discipline, denk aan toewijding

Zoals Luciano Pavarotti ooit zei: “People think I’m disciplined. It’s not discipline, it’s devotion and there’s a great difference.”

Neem pauzes

Als je vast zit, wil dat meestal zeggen dat het tijd is voor een korte pauze. Het heeft geen zin om steeds naar hetzelfde woord op je scherm te blijven staren. Probeer eens een wandeling te maken, ga naar toilet, haal een verse kop koffie, praat met je collega’s, …. Sommige ideeën komen op je af op de meest onverwachte momenten, je zal verrast zijn dat je de ideeën krijgt terwijl je niet aan het werken bent. Maar het is wel zo. Probeer het ook!

Maak een lijstje en selecteer jouw ideeën

Ja, soms kan je het ook andersom hebben. Je hebt teveel ideeën. Terwijl je denkt dat dat heel goed is, kan het jou ook heel verward maken. Schrijf daarom al jouw ideeën op in een lijstje. Bekijk ze allemaal en selecteer degene die jij denkt dat het beste zijn. Je kan ook een pen en boekje meenemen overal waar je heen gaat. Zo kan je elk idee opschrijven en zal je er nooit eentje vergeten.

Ideeënlijstje

Stel de juiste vragen

Elke keer wanneer je start met een nieuwe creatieve sessie, start je best met de vragen: ‘Waarom?’, ‘Hoe?’ en ‘Wat?’. Probeer te antwoorden en het zal je snel verder helpen!

Maak plezier

Plezier maken met je collega’s en vrienden is een populaire manier om geweldige ideeën te krijgen. Het is een goed moment om jouw ideeën bij andere eens voor te leggen. Wat vinden zij ervan? Zo kan je jouw ideeën nog concreter maken.

Maak gebruik van jouw beste uren

Sommige mensen zijn creatiever en productiever op bepaalde uren van de dag, terwijl andere dat op een totaal ander tijdstip zijn. Het is belangrijk dat je weet welke uren jouw beste uren zijn. Het kan ook helpen om tijdens deze uren in een bepaalde kamer te gaan zitten of naar bepaalde muziek te luisteren. Doe gewoon wat het beste werkt voor jou.

Bouw een netwerk uit

Maak kennis met creatieve en inspirerende mensen. Maak hen een deel van jouw vriendengroep. Luisteren naar hun ideeën en hun bevindingen over jouw ideeën kan jou ook helpen om ze concreter te maken. Deze focus zal je helpen om jouw ideeën te onderbouwen en specifieker naar oplossingen te zoeken.

creatief netwerk

Neem Risico’s

De meer risico’s die je vermijdt, de meer ideeën je laat liggen. Risico’s laten je out-of-the-box te denken. Creatief denken moet jou niet altijd tot rust brengen. De grootste concepten zijn ontstaan uit een afwijkende start.

Vergeet talent

We denken altijd dat we het hebben, of dat we het helemaal niet hebben. Talent is overroepen, focus niet op wat je kan doen, doe het gewoon. Je leert door dingen te doen. Daag op, werk hard en ondersteun jezelf! Dit is hoe jij elke dag dingen kan verwezenlijken.

Sommige mensen zijn geboren om creatief te denken. Dat wil niet zeggen dat jij niet creatief kan zijn als je geen tekenen van creativiteit toont. Creativiteit kan groeien wanneer ook jij groeit binnen een bedrijf. De juiste locatie, manier van denken en bronnen zijn samen de geschikte brandstof voor al jouw creatieve ideeën.

Wil jij deelnemen aan de dotNET academy?

Heb je interesse in onze opleiding? Neem contact op met ons!
jobcoach@dotnetacademy.be

Cases / Blog

De Vlaamse programmeerwedstrijd als deel van jouw .net opleiding

De Vlaamse programmeerwedstrijd als deel van jouw .net opleiding Zelfs al beseffen…

“De dotNET academy is een simulatie van het echte bedrijfsleven”

Philip: Eerst stagiair, dan werknemer Voor zijn schoolstage ging Philip op zoek…