De meest gevraagde programmeertalen

Home / Cases/Blog / De meest gevraagde programmeertalen

Als je werk zoekt in de IT-sector is het misschien slim om te blijven doorlezen. Elke programmeur heeft zijn eigen specialisme, maar wat zijn de door de werkgevers meest gevraagde talen? Wij zetten ze even op een rij.

.NET

Logo .NET

.NET is een objectgeörienteerde taal die ontwikkeld is door Microsoft.  .NET is een zeer populaire programmeertaal in bedrijven en overheidsorganisaties.  Dankzij de goede integratie met verschillende tools - zoals Visual Studio, Azure, etc - kunnen er op een zeer productieve manier applicaties ontwikkeld worden.  Ook veel websites draaien op het .NET-platform.

Java

Logo Java

Bijna 25 jaar oud en nog steeds bovenaan de lijst met meest gevraagde talen. Dat is indrukwekkend. Je kan het gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Java is een objectgeoriënteerde taal, dat object is een lijst gegevens of een stuk code. Het wordt door een compiler omgezet naar machinetaal. Je kan het toepassen op elk platform.

Java is een technologie voor het ontwikkelen van applicaties die internet leuker en handiger maken. De meeste smartphones werken met Java-programma’s. Javanen (Java developers) worden wereldwijd bij tal van bedrijven ingezet.

JavaScript

Logo Javascript

Onder mensen die niet thuis zijn in het technische deel van de digitale wereld leeft vaak een misvatting: Java, JavaScript? Is dat niet hetzelfde? Neen! Javascript is een scripttaal, een programmeertaal voor het schrijven van scripts. Scripts gebruik je voor het automatiseren van taken of voor het uitvoeren van één grote eenmalige taak.

Met JavaScript kan je websites interactief maken. De zoekfunctie van Google is hierbij een goed voorbeeld. Als een gebruiker een zoekopdracht begint te typen, komen er al opties tevoorschijn. Dat is dankzij de hulp van JavaScript.

PHP

Logo PHP

PHP is een server-side scripttaal waarmee dynamische sites gebouwd kunnen worden. Servers-side houdt in dat PHP broncode op een server (dus op afstand) runt. Dus niet in de browser van de gebruiker. PHP is bijvoorbeeld in staat om data uit databases te halen, berekeningen te doen en met andere servers te communiceren. Dan pas wordt er code gegenereerd die resulteert in de webpagina die de gebruiker te zien krijgt.

PHP kan HTML, tekst, afbeeldingen, pdf-bestanden en zelfs Flash-video’s genereren. Het ondersteunt ook een scala aan databases. Zo kan je eenvoudig een door een database ondersteunde website bouwen.

C

Logo C

Een kortere naam voor een programmeertaal bestaat niet. Het is ook de oudste en meest invloedrijke in dit rijtje. In 1973 introduceerde Dennis Ritchie C. De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid. Een programmeur die werkt met C, moet precies weten wat hij doet.

C verliest langzaam zijn populariteit, toch behoort het nog tot de meest gebruikte en gevraagde talen. Verschillende jongere programmeertalen zoals C++, PHP, C# en nog meerdere, zijn grotendeels beïnvloed door C.

C++

Logo C++

C++ is net zoals Java een objectgeoriënteerde programmeertaal. In 1989 werd de taal geïntroduceerd als opvolger van taal C. C++ is een veelzijdige taal die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Grote 3D computerspellen worden in deze taal geschreven.

C++ wordt vooral gezien als een vrij ingewikkelde taal die je niet in 1-2-3 onder de knie hebt. C++ developers kom je veel tegen bij bedrijven die software ontwikkelen, maar ook steeds meer bij bedrijven die niet de in de ICT-sector actief zijn.

Ken jij al deze talen of ben je gespecialiseerd in een van hen? Dan heb jij zeker een streepje voor.

Ontdek hier hoe je je kan inschrijven in onze dotNET academy en wordt klaargestoomd voor elke uitdaging die je krijgt als consultant!

Wil jij deelnemen aan de dotNET academy?

Heb je interesse in onze opleiding? Neem contact op met ons!
jobcoach@dotnetacademy.be

Cases / Blog

.NET development op maat van de Vlaamse overheid: Departement Landbouw & Visserij meets Karolien!

In hun zoektocht naar gedreven .NET developers, deed het Departement Landbouw en…

Coteng zkt. IT-talent: ijzersterk IT recruitment met dotNET academy

Gedreven IT-juniors met voldoende ervaring en technische bagage? Coteng, softwareontwikkelaar van Antwerpse…